23 Nisan 2009 Perşembe

Grande Punto

Genel Bilgi

İtalyan otomobil üreticisi Fiat, mini sınıftaki temsilcisi Grande Punto'yu otomobil severlerin beğenisine sundu. Büyük bir yapıya ve oldukça zengin baz donanım seviyesine sahip olan Grande Punto, sınıfından beklenmeyecek özellikleri bünyesinde barındırıyor. Türkiye pazarında ikisi benzinli diğer ikisi ise dizel olmak üzere dört farklı motor seçeneği ile satışa sunulan Grande Punto, Active, Dynamic ve Emotion olmak üzere üç farklı donanım seviyesiyle satışa sunuluyor. Çarpışma testlerinden aldığı beş yıldızla nekadar güvenli bir araç olduğunu kanıtlayan Grande Punto, Türkiye'de 3 ve 5 kapılı karoser seçenekleri ile satışa sunuluyor.

Tasarım:

Giorgetto Guigiaro imzasıyla tasarlanan Grande Punto, grubun diğer markalarından Maserati ile büyük benzerlik taşıyor. "Baby Maserati" lakabı ile anılan Grande Punto, bir önceki modeline göre büyüyen yapısıyla dikkat çekiyor. Yerini aldığı modelden 15 cm daha uzun olan Grande Punto, bu konuda sınıfındaki diğer rakiplerinden ayrılmayı başarıyor. Kendine özgü bir görüntüye sahip olan otomobil, şık hatlarıyla zarif ve agresif bir çizgiyi yakalamış. Uzun burun yapısı, spor görünümü destekleyen Ferrari'den esinlenen ön hava ızgarası, aracın oval ön yapısıyla uyumlu ön farlar ve çeyrek daire biçiminde tamponun altına monte edilmiş sis farları ön tarafta dikkat çeken ayrıntılar arasında yer alıyor. Gövdeyle bütünleşik ön tampon ise sportif yapıyı destekleyen başka bir etken olarak göze çarpıyor. Basık tavan yapısına sahip olan Grande Punto'da, eğimli A sütunu nedeniyle ön cama ilave edilen ufak kelebek cam yan taraftaki akıcı tasarımı destekleyen etkenler arasında. Dışarıya doğru genişletilen çamurluklar ve kalın C sütunu yan taraftaki akıcı tasarımı tamamlayan etkenler olmuş. Otomobilin arka kısmında ise, ön taraftaki gibi yine gövdeyle bütünleşik arka tampo, arka cam hizasına yerleştirilen uzunlamasına arka farlar ve tamponun altına monte edilmiş geri ve sis farı, aracın tamamında görülen sade ve dinamik tasarım yapısını destekleyecek biçimde tasarlanmış. 

İç Mekan:

Grande Punto, kendinden beklenmeyecek bir iç mekan genişliği ve konfor olanağı sunuyor. İç mekanda kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi ilk bakışta kendini gösteriyor. Ön kokpite yerleştirilen düğmeler ergonomik bir yapıda ve kullanımı gayet kolay. Çift taraflı klima sistemi elektronik olarak kontrol ediliyor ve başarılı müzik sistemi ise direksiyon üzerindeki düğmeler aracılığıyla kumanda edilebiliyor. Yol bilgisayarının da dahil olduğu gösterge paneli, tüm koşullarda okunabilirlik için tasarlanmış. Gösterge paneli için seçilen karakter ve renkler, otomobilin sportif ve dinamik ruhu ile uyumlu. Bu otomobilin üç kapılı bir araç olduğunu düşünürsek, arkada oturanlar için diz mesafesi yeterli düzeyde fakat, uzun yolculuklarda biraz problem yaşanabilir. Güçlü yan destekli koltuklar gayet konforlu. 275 litre olan sınıf ortalamasındaki bagaj hacmi, donanım seçeneğine göre 3 parçalı arka koltukların asimetrik olarak katlanmasıyla 1030 litreye çıkartılabiliyor.
Motor:
Grande Punto ülkemizde 4 farklı motor seçeneği ile satışa sunuluyor. 1.3 Multijet 16V 75 HP ve 1.3 Multijet 16V 90 HP dizel motor seçeneklerinin yanı sıra 1.4 Fire 8V 77 HP ve 1.4 Starjet 16V 95 HP benzinli motor seçenekleri mevcut. Testimize konuk olan 1.3 litrelik dizel motor, 4000 d/d'de 90 HP güç üretirken, 1750 d/d'de 200 Nm tork üretebiliyor. Geçtiğimiz yıl büyük bir başarı yakalayarak "yılın motoru" seçilen Multijet dizel motor, Common Rail tip Multijet enjeksiyon, değişken geometrili turbo ve intercooler gibi yakıt tasarrufu ve performans arttırıcı değişik yakıt besleme sistemlerini üzerinde taşıyor. Halen kullanılan dört silindirli common-rail dizel motorların hepsinden daha küçük bir yapıya sahip olan bu motorun toplam ağırlığı 130 kg. Triger kayışı yerine zincir kullanılan motor, 250 bin km boyunca bakım gerektirmemesiyle de dikkat çekiyor. Rölantide duyulan zayıf motor gürültüsü araç hızlandıkça ve motor devrini yükseldikçe iyice azalıyor. 

Performans:

Testimize konuk olan Grande Punto'da kullanılan 1.3 Multijet dizel motor, emsallerine göre daha iyi bir grafik çiziyor. 2000 d/d'de ivme yakalayan motor, akıcı bir şekilde yüksek hızlara doğru tırmanıyor. Gaz pedalına çabuk tepki veren ve yumuşak vites geçişleriyle kolayca hızlanan otomobil, akıcı bir sürüş karakteri sergiliyor. Başarılı bir yol tutuşu ve yol konforu sunan Grande Punto'nun fren performansı ise gayet başarılı. Motorun 1750 d/d'de sunduğu 200 Nm'lik yüksek tork oranı, esnek bir kullanım imkanı sağlıyor. 0'dan 100 km hıza 11.9 saniyede ulaşan otomobil, maksimum 175 km hıza ulaşabiliyor. Şehir içinde 5.9 litre, şehir dışında 3.9 litre yakıt tüketen Grande Punto, ortalamada ise 4.6 litre tüketim oranıyla hem performans tutkunlarına, hem de tutumlu sürücülere hitap ediyor. 45 litre yakıt kapasitesine sahip olan araç, bir depo yakıtla ortalama 1045 km yol yapabiliyor. 

Güvenlik:

Grande Punto'da güvenliğe verilen önem nedeniyle, 15.000 saat süren hesaplar ve yüzlerce çarpışma testi gerçekleştirildi. Bunun sonucunda yolcu ve araç güvenliğinde en yüksek takdir düzeyi olan 5 yıldızlı Euro NCAP belgesi ile ödüllendirildi. Grande Punto'nun aktif ve pasif güvenlik donanımları o kadar geniş ki ABS ve EBD'nin yanı sıra ASR (Otomatik Çekiş Kontrolü), MSR (Motor Fren Torku Düzenleyici), HBA (Panik Fren Destek Sistemi) ve Hillholder (yokuş destek sistemi) içeren ESP (Elektronik Stabilite Programı), çift aşamalı açılabilen ön hava yastıkları, yan ve perde hava yastıkları, enerji emici gövde yapısı, emniyet kemeri uyarı sensörü, arka koltuklarda ISOFIX bunlardan yalnızca bazıları olarak dikkat çekiyor.


0 yorum: